Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
 1. BUIDEL/POCHON GROEN
  € 14,95
  OBUT BUIDEL/POCHON GROEN
 2. PETANQUE CIRKEL OBUT
  € 12,95
  OBUT PETANQUE CIRKEL OBUT
 3. TATOU TEEN "POP"
  € 59,95
  OBUT TATOU TEEN "POP"
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Jeu de Boules

Jeu de boules kan naast een recreatief spelletje voor op de camping ook zeker gezien worden als sport. Jeu de boules wordt ook wel pétanque genoemd, een Franse benaming van de sport.

Als sport wordt het beroemde spelletje gespeeld met twee teams van maximaal 3 spelers. Hierbij heeft elk team zes jeu de boules ballen. Om te bepalen van waar er gegooid wordt, wordt een werpcirkel neergelegd. Vanuit deze cirkel wordt het butje gegooid. Het butje is het kleine balletje waar je de boules naar toe moet gooien. Vervolgens worden de jeu de boules ook vanuit de werpcirkel gegooid. De pétanquecirkel moet tussen de 35 en 50 cm zijn en een diameter hebben van 50 cm. De boules moeten bij jeu de boules vlakbij de but gegooid worden met een onderhandse worp. Voor elke boules die jij dichter bij de but hebt gegooid, krijg je een punt. Het spel gaat tot maximaal 13 punten. Tijdens het jeu de boulen mag je de bal van de tegenstander wegkaatsen.

 

Soorten spelers bij jeu de boules:

De legger gebruikt ballen met een diameter van 71-74 mm. Met een kleinere jeu de boules bal heb je meer controle over je worp. Deze ballen zijn tussen de 700 en 740 gram.

De mediator gebruikt ballen met een diameter van 72-76 mm. Dit is een gemiddelde jeu de boules bal en hiermee kan je zowel gemakkelijk schieten als leggen. Deze ballen zijn tussen de 680 en 720 gram.

De schieter gebruikt ballen met een diameter van 74-78 mm. Deze jeu de boules ballen zijn tussen de 670 en 710 gram.

 

Gewicht van een jeu de boules bal:

Het gewicht van een bal is afhankelijk van de grootte van je handen. Het gewicht van de ballen variëren tussen de 650 en 800 gram. Om te weten wat voor bal je nodig hebt, is het verstandig om het volgende te doen: Doe je hand helemaal open en meet de afstand tussen de duim en de pink. Bij deze afstand (in centimeters) horen de verschillende diameters in mm:

Afstand van 16 cm = diameter van 71 mm

Afstand van 17 cm = diameter van 72 mm

Afstand van 18 cm = diameter van 73 mm

Afstand van 19 cm = diameter van 74 mm

Afstand van 20 cm = diameter van 75 mm

Afstand van 21 cm = diameter van 76 mm

Afstand van 22 cm = diameter van 77 mm

Afstand van 23 cm = diameter van 78 mm

Afstand van 24 cm = diameter van 79 mm

Afstand van 25 cm = diameter van 80 mm

 

Obut is het meest gebruikte merk bij competitie en recreatief jeu de boulen. Het assortiment van Obut bestaat uit jeu de boules ballen, werpcirkels (ook wel pétanquecirkel genoemd) en beschermtasjes en onderhoudsartikelen.